SEMINARIER OCH PROVNINGAR

Det kommer att hållas ett antal seminarier med vinprovningar under mässan. Observera att det är ett begränsat antal platser till respektive seminarier så boka i tid. Fler seminarier fylls på eftersom och observera att du måste ha en entrébiljett för att delta i ett seminarie.

Följ gärna oss på Instagram @viniumea för senaste nyheter!

Spritprovning med Norrbottens Destilleri

Tid: 16.30

Pris: 295kr

Under ledning av grundare och Master Distiller Dennis Bejedal kommer ni få prova er igenom fem olika destillat och höra mer bakom Norrbottens Destilleris resa att bli ett av Sveriges mest omsusade destillerier.

Musik + Vin = Sant

Tid: 14.00

Pris: 250kr

För de flesta människor är mat och dryck en källa till njutning. Det finns flera sätt att öka denna njutning, exempelvis genom att använda ingredienser av god kvalitet, olika smaksättningar och också genom att använda lämpliga tillagningstekniker. Skulle ljud kunna vara ytterligare ett verktyg för att förhöja en mat- och dryckesupplevelse? En ny och spännande värld öppnar upp sig när man börjar utforska effekterna av sinnen som är mer otraditionella att aktivt tillämpa i mat- och dryckessammanhang. Följ med Kristian från Visionary Wine som nyligen publicerade sin forskningsuppsats ”Riesling in Rock” på en provning där ni får lära er hur musik påverkar doft, smak och gillande av vin, vi provar 2 vita viner och 2 röda viner.

Fyra viner och tre färger av negroamaro,

Apuliens vanligaste druva.

Provningsledare: Alf Molin

Tid: 15.30

Pris: 250kr

Upptäck negroamaro, Apuliens vanligaste druva. En druva, två producenter, tre färger och fyra viner.

Italien är världens största vinproducent. Apulien, den italienska klacken, är en av de största vinproducerande regionerna i Italien.

Negroamaro, som betyder svart och bitter, är den vanligaste druvan i Apilien. Viner som görs på druvan är vanligtvis fylliga, mörka, tanninpräglade och har en kraftig, ibland kärvt rustik smak.

Vi denna provning finns tillfälle att upptäcka negroamaro i tre färger, inte bara den vanligaste röda färgen, rosso, utan även rosè, rosato, och vit, bianco.

Umeås egen och ende vinimportör KAFFAK ger dig möjlighet att prova och upptäcka en för svenskar okänd vinvärld full av solstinna viner med tilltalande smak och värme. KAFFAK är inriktad på viner från sydöstra Italien, där en av de dominerande druvorna är negroamaro.

Unika druvor och vingårdar från Moldavien

Tid: 17.00

Pris: 250kr

Runt om i världen har viner gjorda på druvor som Rara Neagră, Feteasca Neagră och Feteasca Regală gjort succé. Förutsättningarna för vinodling är idealiska. Moldavien ligger på samma breddgrad som Bordeaux och det kontinentala klimatet befruktas av det närliggande Svarta havet. Lägg till ett stort hantverkskunnande som spänner över generationer. Under denna provning får du njuta av utvalda viner från några av Moldaviens mest spännande vingårdar. Viner framställda med passion, omsorg och expertis.

Speed Tasting

Cava vs prosecco: förköp + drop-in

Vad är egentligen skillnaden mellan Cava och prosecco? Under denna Speed Tasting dyker vi ner i bubblets värld och jämför två mycket populära stilar av mousserande vin. Vi doftar, smakar och lär oss mer om dessa två!

Tider

13.30 – Cava vs prosecco – 100kr

14.30 – Cava vs prosecco – 100kr

16.30 – Cava vs prosecco – 100kr

17.30 – Cava vs prosecco – 100kr

Speed Tasting

Dyk ner i Champagne: endast förköp

Vad är det som gör Champagne så speciellt? Under denna Speed tasting från du möjligheten att dyka lite djupare ner i denna fantastiska vinregion och lära mer det mousserande vinets många och komplexa lager.

15.30 – Dyk ner i Champagne – 200kr

Speed Tasting

Cabernet Sauvignon vs Pinot Noir: förköp + drop-in

Två av vinvärldens mest omtalade druvor ställs mot varandra! Under Speed Tastingen lär vi oss mer om det olika druvorna, var de odlas och vilka viner de producerar. Kom in och upptäck en helt nya favoritdruva – eller varför inte två?

14.00 – Cabernet Sauvignon mot Pinot Noir – 100kr

15.00 – Cabernet Sauvignon mot Pinot Noir – 100kr

16.00 – Cabernet Sauvignon mot Pinot Noir – 100kr

17.00 – Cabernet Sauvignon mot Pinot Noir – 100kr

Speed Tasting

The Wine Quiz: förköp + drop-in

Välkomna till The Wine Quiz – tävla solo eller som par i detta spännande vinquiz med fokus på populärkulturella vinfrågor. Utforska vinvärlden på ett roligt sätt och njut av det glas vin som ingår din biljett. Priset för vinnaren/vinnarlaget är en vinföreläsning hos The Wine Hub. Häng med på ett rolig och underhållande Wine Quiz med med oss!

18.00 –  PUB QUIZ – 100kr

Rena, snygga viner från Washington State

Tid: 14.00

Pris: 250kr

Möt Charles Smith och låt er inspireras av viner från Washingtons ledande vinmakare Charles Smith, Winemaker of the Year, inte bara en gång utan hela två gånger.

Erik Grödahl håller provning för Handpicked wine och tar oss igenom Washington State som är en förhållandevis ny, innovativ och spännande vinregion i de nordvästra delarna av USA.

Charles Smith med vildvuxen kalufs, mörka solglasögon och minst sagt oborstade attityd för snarare tankarna till rockmusik än sofistikerade viner. En gissning inte helt avlägsen sanningen eftersom Charles i sitt tidigare liv var manager och turnéledare för flera rockband.

Charles är en självlärd vinmakare som drivs av sitt passionerade intresse att skapa viner som smakar som platsen där druvan vuxit. Helt utan några tillsatser. Bara druvor, jordmån, sol och vatten. Resultatet är välbalanserade viner fullastade med smaker och med vingårdarnas speciella signum, både när det gäller jordmån och microklimat.

Lika lite som Charles själv passerar obemärkt förbi gör hans viner det. Och de fantasifulla namnen glöms knappast bort i första taget. Inte heller de spektakulära etiketterna.

Skillnaden i äkta Valpolicellaviners smaker

Tid: 15.00 och 17.30

Pris: 295kr

Upplev skillnaden i hur äkta Valpolicellaviner smakar

Italienska viner från regionen Valpolicella har blivit en favorit bland oss svenskar. Under provningen kommer ni tillsammans med vinlegenden Michel Jamais prova igenom högkvalitativa valpolicellaviner från familjen Zenato som har djupa rötter i regionen. Provningen innehåller Valpolicella Classico, Ripassa och en av regionens bästa Amaroneviner samt en lite överraskning på slutet. Michel tar er med på en upplevelseorienterad resa i regionen och den klassiska traditionen att tillverka autentiska viner från förstklassiga vingårdar. På grund av det stora intresset kring Valpolicella har kommit ut många icke autentiska viner på marknaden och under provningen lär du dig även att skilja det vardaglig och det verkligt autentiska.

Om Michel Jamais. Michel är en av de mest etablerade och välkända vinkännarna i landet och har sedan början av 90-talet passion inspirerat tiotusentals intresserade personer genom provningar, föreläsningar, sommelierutbildningar, program i radio och teve med kunskap och glödande passion. Han har dessutom skrivit mer än 15 böcker om mat och vin i kombination.

Champagner utöver det vanliga med Svensk Chmpagneimport 

Tid: 14.00

Pris: 295kr

Du får möjligheten att prova 5 olika champagner och vår champagne expert Magnus Fritzell kommer att bjuda på en informativ show som är utöver det vanliga när det gäller provningar. Med sin omfattande kunskap om Champagne, tillverkningen och området champagne får du en provning som inspirerar.

Detta vill du inte missa. 

Varmt välkomna säger vi som är Svensk Champagneimport 

Vinsmartprovningar med Nicke Toumela

Tid: Se nedan

Pris: 150kr

Njut av fantastiska smakupplevelser samtidigt som du lär dig mer om mat, ost och vin i kombination.

Mat och vin i kombination

Rolig och smakrik upplevelse tillsammans med Nicke där vi provar vi fyra olika viner ihop med de fem grundsmaker som finns i all mat. Nicke kommer köra era smaklökar upp och ned under provningen i syfte på ca 30 min lära ut grunderna i hur man matchar mat och vin, oavsett vilken mat eller vin man har till förfogande.

Ost och vin i kombination

Rolig och smakrik upplevelse tillsammans med Nicke där vi provsmakar flera olika ostar med tillbehör tillsammans med noggrant utvalda röda och vita viner. Då skillnader mellan olika ostar kan vara stora är det kanske inte självklart vilka viner som passar till vilken ost. Nicke guidar praktiskt i hur man gör för att alltid kunna matcha ost och vin med hjälp av både ostval och tillbehör. Helt nya smaksensationer utlovas. 

Provningar

14:00                  Mat och vin i kombination (4 viner + tilltugg)

15:30                  Ost och vin i kombination (4 viner + ostar)

16:30                  Mat och vin i kombination (4 viner + tilltugg)

18:00                  Ost och vin i kombination (4 viner + ostar)

Norra Spanien med Erik Grödahl

Tid: 15.30

Pris: 250kr

Det vidsträckta norra Spanien är ett av de mest spännande vinområden i världen, här görs världsklassviner i alla stilar. Vi börjar med bubblor och vi kommer att avnjuta en knastertorr och en fruktig Cava innan vi rör oss vidare till Navarra och provar ett vitt och ett rött. Vi avslutar i Empordà i Katalonien med två röda. Vinerna från Wineaffair serveras med matchande tilltugg för optimal njutning.

Vin och choklad

Tid: 17.00

Pris: 250kr

En provning med det bästa från två världar. Erik Grödahl och Jenny Berg (Nordic Chocolate) tar med Er på en resa där Ni får lära Er allt som är värt att lära sig om choklad i allmänhet och kombinationen vin och choklad i synnerhet. Ni kommer att få uppleva fantastiska smakkombinationer där vi provar hantverkschoklad från Nordic Chocolate i Umeå och chokladdesserter tillsammans med matchande viner från Terrificwines.