SEMINARIER OCH PROVNINGAR

SEMINARIER MED PROVNINGAR

Det kommer att hållas ett antal seminarier med vinprovningar under mässan. Observera att det är ett begränsat antal platser till respektive seminarier så boka i tid.

Äpplet: Vinlunch med Sigva och Hanna Eriksson

11.30 – 895kr

Njut av en härlig lördagslunch med matchande viner!

Vår sommelier Hanna presenterar viner från en av Sveriges fantastiska vinimportörer, Sigva. Det serveras en trerättersmeny med utvalda viner, det är olika viner från olika regioner med matchande maträtter.
I priset ingår 3-rätterslunch meny, matchande viner och inträde på Vin i Umeå.

Ölprovning med Umeå Beer ClubBest of the best!

17.00 – 220kr

Umeå Beer Club återvänder till Vin i Umeå med ännu en fantastisk ölprovning! Provningen kommer att hållas av Dave Orman, certifierad ölsommelier, grundare av Umeå Beer Club och fyrfaldig domare på Nolia Beer. Vi kommer att prova några av de bästa ölsorterna som finns idag och utforska ett enormt utbud av stilar. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren ölfantast är denna provning perfekt för dig!

Vinunic/Brännland iscider Storyn om Brännland iscider

14.00 – 250kr

Brännland Cider producerar hantverksmässig iscider helt baserad på 100% äppelmust utan smak- eller färgtillsatser. Produktionen finns i Västerbotten och vårt mål är att skapa en iscider som gör avtryck i hela världen.
Lyssna på deras historia om hur deras resa började och hur ser framtiden ut? Provsmakning hålls av Andreas Sundgren.

Terrificwines Eriks röda favoriter med fokus på hållbarhet

14.00 – 250kr

Jag har valt ut 6 röda favoriter som avnjuts med matchande tilltugg. Det blir en lättsam och trevlig provning med fokus på hållbarhet. Jag kommer att dela med mig av min syn på vad som är viktigt när ett vin framställs vad det gäller vattenförbrukning, elförbrukning, förpackningar, transporter, jordbruk och arbetsförhållanden. Med den kunskapen blir det enklare att köpa hållbara viner framleds och sista men inte minst du får prova 6 riktigt goda viner som uppfyller dessa kriterier.

Principium Riesling – Världens bästa druva!?

14.00 – 250kr

Varför hävdar vinälskare världen över att Riesling druvan är en av världens bästa druvor? Vad är det som gör den så älskad och speciell?
Vi kommer nyfiket gå igenom varför Riesling druvan är så omtyckt och vad den passar till. Vilka olika vinstilar det finns och var den trivs bäst.
Under seminariet kommer vi utforska olika vintyper och stilar, gå igenom var druvan trivs bäst och vad som gör den så unik.
Missa inte detta seminarium och möjligheten prova vad som karaktäriserar en bra Riesling.

Föreläsare: Leif Stålbalk ägare och grundare till Principium

Riedelprovning BUBBEL- & GLASPROVNING MED RIEDEL

15.30 – 599kr

Riedel är ett välkänt begrepp i vinkännarkretsar, bland sommelierer och restauratörer världen över och anses vara marknadens främsta vin- och spritglas. Glasen är designade för att framhäva varje vins speciella doft och smakegenskaper.

Jenny Ivarsson ”ThechampagneJen” kommer guida oss genom Champagnes värld och ge oss en upplevelse som visar vilken skillnad det kan vara mellan olika mousserade vin i rätt glas.

I priset ingår två Riedel Veritas glas (Champagne & Rosé-champagne) värde 899: – som du tar med dig hem, plus provning av 2 still och 3 bubbel. Efter provning finns möjlighet att handla fler glas till ett förmånligt pris.

High coast wine Smaker, smaker, smaker!

17.00 – 250kr

 I ”Valul lui Traian”, i södra Moldavien hittar vi familjeföretaget Fautor Winery, Moldaviens mest prisbelönta vingård. Området som omger vingården och dess provodlingar anses som ett av de bästa områdena I Moldavien för att producera högkvalitativa viner.

Sergiu Tanurcov från High Coast Wine guidar oss idag genom Fautor Winerys uppmärksammade Aurore-serie. Aurore Albariño Sauvignon Blanc är ett torrt kvalitetsvin med doft av gröna äpplen, sommarblommor, med en långvarig smak, balanserad syra. Ett livfullt vin med citrusaromer med smak av vit persika. Frisk mineralsmak med en lång och elegant finish. Ett vin som gjort för sommaren är Aurore Pinot Grigio. Elegant med livfull syra, med en frisk och energigivande smak av citrusfrukter och äpplen. Ett riktigt kungligt vin som förra året fick silvermedalj i Le Mondial des Vins Blanc möter oss i Aurore Feteasca Regală. Vacker ljusgul färg med grönaktiga reflektioner med en rik och explosiv arom av jasmin- och citrustoner. Välstrukturerad, komplex och fruktig. Aurore Rara Neagră är ett torrt rubinfärgat vin med en fin doft av kryddnejlika, körsbär, granatäpple och plommon. En smak av mogna körsbär förstärkt av lätt kryddiga toner. Ett komplext och fylligt vin med långvarig eftersmak som Decanter Magazine nyligen gav 92 poäng. Aurore Tempranillo Feteasca Neagră är ett spännande vin som kombinerar den traditionella moldaviska druvan Feteasca Neagră med spanska Tempranillo som planterades första gången 2012 i Moldavien av  Fautor. En fin bouquet av körsbär och svartpeppar med rustika nyanser och aromer av viol är frukten av detta unika druvmöte. Ett vin med karaktär och komplexitet kännetecknar Aurore Syrah Cabernet Sauvignon. Doft av blåbär, körsbär och plommon. Ett vin med harmoniskt och balanserade tanniner med vaniljtoner som fungerar perfekt till nötkött, lamm och kryddiga vegetariska rätter

Ciderboden Kvalitétscider från Västerbotten

15.30 – 250kr

Med upprepade vinster i SM i hantverkscider har Ciderboden visat att ”skräpäpplen” från Norrland en fantastisk råvara för cidertillverkning.
Genom att kombinera det traditionella hantverket i framställning av cider och champagnetillverkning skapar Ciderboden nya vägar för cider som kvalitétsdryck.
Cidermakaren Peter Ångman guidar er genom Ciderbodens årgångscider och övriga sortiment.
”När cider smakar som du tänker att en cider borde smaka, men som den aldrig gör”

Sigva Varmt välkommen till en masterclass du sent kommer att glömma!

15.30 – 250kr

Laura Young, exportchef för Nya Zeeländska Saint Clair Family Estate kommer att guida er genom hela fem vinstilar och fyra druvor, alla från sagolikt vackra Marlborough. De flesta associerar Nya Zeelands viner med druvan Sauvignon Blanc, och även om Sauvignon Blanc är herre på täppan så odlas det flertalet andra druvor också som också förtjänar uppmärksamhet. Saint Clair Origin Pinot Noir som är med i provningen har röstats fram av Sveriges vinjournalister till det bästa rödvinet i prisklassen 100-119 kr två år i rad. Provningen kommer att hållas på engelska.

Västerbottensimportören Tirage AB erbjuder provsmakning av kvalitetschampagner

17.00 – 250kr

Joseph Desruets – traditionellt champagnehantverk
Bröderna Mattias and Tomas Desruets driver som sjätte generation huset Joseph Desruets enligt traditionella champagnemetoder sedan 1888. All produktion och vinstockar finns i Hautvillers i hjärtat av Marndalen, samma plats där Dom Perignon en gång i tiden utvecklade Champagnen. Kännetecknande för huset är att man tillämpar en första jäsningen som är helt spontan, med de naturliga jästsvamparna från druvorna, träpressen och omgivningen.
Champagner till provningen:
Champagne Druvor
Dosage
Authentíque
Chardonnay 30%, Pinot Menuier 20% Pinot Noir 50% 4 g/l
Cuvée Nature
Chardonnay 40%, Pinot Menuier 20%, Pinot Noir 40% 0 g/l
Cuvée des Roses
Chardonnay 33%, Pinot Menuier 29%, Pinot Noir 33%, Rödvin 5% 8 g/l
Coeur de Pínots
Pinot Meunier 10% Pinot Noir 90% 6 g/l

Handpicked Wine (Rom) Diplomático rom & choklad i kombination

15.30 – Pris 295kr

Nyfiken på att lära dig mer om rom i allmänhet och Diplomático i synnerhet? Då skall du hänga med på denna provning då vi provar fem sorter tillsammans med chokladtryfflar och hanverkschoklad från Nordic Chocolate i Umeå.
Vi provar följande romsorter:
Diplomático Planas
Diplomático Mantuano
Diplomático Reserva Exlusiva
Diplomático Selección De Familia
Diplomático Single Vintage 2007

IDUNN NORSJÖ WINE & CO – SEMINARIUM

14.00 – 250kr

Sveriges främsta vinexperter har fått upp ögonen på Idunn wine som producerar högkvalitets viner RÅLUND viner av blåbär och Bergskär Torrt vin av lingon från Västerbotten. På topkrogarna ersätter Rålund och Bergskär druvviner på vinlistan i dag.

Genom att kombinera tradition och ett professionellt modernt vinmakarhantverk, producerar IDUNN Norsjö Wine premiumviner av fantastiska, vildväxande blåbär och lingon från de norrländska skogarna.

Vinmakare Lars Normark och Li Holmberg leder provningen, och kommer att berätta om hur vinifiering av blåbär och lingon går till, och varför svenska blåbär är bättre än världens finaste druva Pinot Noir.

Speedtasting med Vinkällan

14.00 – 60kr

I en speedtasting på 20 inspirerande och lärorika minuter provar vi två goda viner och ger dig verktygen till att lyckas med kombinationen vin och mat. Provning äger rum med lurar i mässhallen Idun.

Provningen leds av Julia Ekblom & Love Åkerberg från Vinkällan Dryckesutbildningar, Nordens största Sommelierutbildning.

Champagne med Anette Andersson, årets vinnare av Lily Bollinger Award!

14.00 – 395kr

Välkommen att utforska Champagne med Anette Andersson, årets vinnare av Lily Bollinger Award! Vi har 90 minuter framför oss, där vi fördjupar oss i drycken vi har i glaset, tittar på provningsmetodik och framför allt området Champagne tillsammans med tillverkningsprocessen som gör vinerna speciella. Vinerna för dagen är 5 speciellt utvalda av Anette och visar en bred diversitet av druvan och terroiren. Foto: Emma Tüll